lördag 13 november 2010

Ett par vanliga tumvantar?


Inte riktigt :) Ni vet när man är ute på stan, eller ute i skogen. Det ringer i telefonen och du har tumvantar, eller för den delen fingervantar. Du måste ta av dig vanten för att kunna svara eller skriva sms. Inte nu längre :) Inte för att det är jag själv som kommit på själva idén men jag måste säga att jag är riktigt stolt över dessa. Jag har bara stickat ena vanten än så länge så det återstår att se om jag kan få till en likadan.

Detta är mönstret jag använt mig av, mitt eget mönster :) :

Jag har använt mig av stickor 3,25mm och Semilla från BC Garn som jag köpte hos Tummelisa här i Göteborg. En mycket trevlig liten garnbutik med mycket trevlig personal!
 • Virka 40lösmaskor med ett restgarn, plocka upp 40maskor med det garn du ska använda till vanten. Sticka 6cm slätstickning eller som jag gjort var 5:e maska avig för att få det lite mönstrat. Jag har även freestylat lite mönster med aviga maskor.
 • Efter 6cm stickar du de 8 första maskorna med ett restgarn, förslagsvis en liten bomullssnutt som inte fastnar i det andra garnet. Flytta sedan tillbaka de 8 maskorna till vänster sticka igen och sticka den som vanligt med ursprungsgarnet. Dessa blir sedan tummaskorna.
 • Sticka ca 5-6 cm till beroende på hur långt du vill att de ska gå upp över fingrarna. Maska sedan av. 
 • Plocka upp 20maskor på ovansidan av handen ett par varv ovanför tummaskorna. Lägg till 20maskor för undersidan av handen och sticka runt i ca 9cm (prova på handen för bästa mått). Sätt markörer för att skilja ovansidan och undersidans maskor åt
 • Minska en maska framför och efter varje markör på vart annat varv. Innan markör: lyft m som om du skulle sticka den rät, 1rm, lyft den lyfta maskan över den stickade. Efter markör: 2m tillsammans.
 • Upprepa 7ggr sedan stickas maskorna ihop två och två. Klipp av garnet och dra det genom maskorna, fäst änden. 
 • Nu plockar du upp tummaskorna genom att försiktigt ta bort restgarnet samtidigt som du plockat upp maskorna.
 • Plocka upp en maska i varje sida (tot: 20m) och sticka runt i ca 2-3cm, maska av och fäst garnet.
 • Plocka nu upp 10m på tummens ovansida och lägg till 10m för tummens undersida. Sticka runt i ca 5cm beroende på hur lång din tumme är. Sticka ihop maskorna två och två, gör detta två gånger. Det återstår nu 5maskor. Klipp av garnet, dra igenom maskorna och fäst garnet. 
 • Plocka nu upp maskorna från den virkade kanten i början och sticka resår, spetsmönster eller annat mönster till önskad längd. Klipp av och fäst. Klart!
Anledningen till att jag lägger upp maskorna med en virkad uppläggning är att jag inte vist hur långt jag ville ha skaftet när jag började. Nu kan jag fixa det i efterhand :)

Hoppas ni förstår min beskrivning. Om ni har några frågor är det bara att ni hör av er!
Sara

3 kommentarer:

 1. Vilka häftiga! Jag har ett par sådana som jag har köpt, dom är himla smidiga! Men det vore coolt och göra ett par egna :)

  SvaraRadera
 2. Smarta vantar!Tack för beskrivningen.

  SvaraRadera
 3. Hej Sara !! Oj vad mycket fint du stickar. Vanten är ju så himla smart. Och lyckans ost som kan spinna. Jag har en spinnrock till prydnad jag. Roligt att du vill vara med på min utlottning !! Ha en fin kväll ! // Eva

  SvaraRadera