fredag 20 augusti 2010

Back to basics

I dag har jag tittat på Abby Franquemonts videor "drafting" och "respect the spindle".
Den sistnämnda gjorde mig mycket sugen på att spinna på slända igen. Jag har inte gjort det sedan jag fick min spinnrock. Jag tog fram Jacob-ullen som jag fick av MiA och började spinna på min slända som jag fick i nybörjarkittet från spinspiration. Det är ingen speciellt avancerad slända, varken tung eller lätt och helt ok att spinna på. Självklart har även jag suttit och dreglat över Tinas utbud av vackra sländor men den jag har duger gott.

Detta är då resultatet. Det kändes helt ok att spinna i dag, lite ovant med en sådan grov ull som Jacob är men också skönt att kunna spinna lite grövre garn även om det blev lite tunt på sina ställen :)

Här har ni förresten en bild på kardfloret som blev till igår:
För mig som inte har någon erfarenhet av att karda ull hade jag ingen aning om ullen var bra eller inte. Elin sa dock att den var riktigt bra och mycket lättare att ha att göra med än hennes första omgång av gotlandsull så jag får lita på henne :) Det ska bli riktigt spännande att spinna denna ull sedan. Först ska jag tvätta och karda alla 2kg lammull och 2kg tackull... jag kommer nog ta det i omgångar ;)

Min tanke är att sticka en lång kofta av detta garn. Jag älskar långa koftor men jag har bara en. Den koftan köpte min mamma på ellos, tror jag det var, för kanske 10 år sedan och den har blivit lagad ett antal gånger under årens lopp. Så, dags för en ny kofta! Det ska bli väldigt spännande att fullfölja ett projekt från råull (säger man så om otvättad ull?) till kardflor, spunnet garn och till sist: En härlig kofta! :)

Efter att ha sett Abbys video om drafting har jag redan börjat planera för vilken drafting metod jag ska använda mig av. Jag vill ha ett luftigt och lite luddigt garn så då blir det långa drag på spinnrocken. Det är också den metoden man främst använder till kardad ull. Frågan är om jag måste göra "rolags" (rullader på svenska?? ;) ) eller om man kan göra långa drag direkt från kardfloret.

Jag lovade ju en bild på min kofta, alltså den så är på stickorna just nu så här kommer den:
Ja, inte värdens bästa skärpa eller ljussättning men ni ser i alla fall på ett ungefär hur den ser ut. Denna är också tänkt att bli ganska så lång. Vi får se hur långt garnet räcker :)

Nu ska jag äta lite chips och se om det är något spännande på tv.

Hoppas ni alla får en underbar helg!
Kram

3 kommentarer:

  1. Du är duktig på att spinna, karda m.m. Du kommer säkert att få härliga garner att sticka av sedan. Koftan ser väldigt fin ut.
    Ha en fin helg!
    Maria

    SvaraRadera
  2. Självklart kan du göra långa drag från kardfloret! Det är bara att knöla ihop det och köra! :)

    SvaraRadera